november 25, 2004

het boek van Mark Heirman

mark heirman over democratie

Op dinsdag 23/11 ontvingen Davidsfonds en KWB in het Rerum Mark Heirman o.a. bekend als
- exhoofdredacteur van Wereldwijd (nu MO*)
- filosoof en schrijver
- en de man die de toespraken van Verhofstadt schrijft!

Hij nam ons mee op een boeiende tocht langs de geschiedenis van de democratie.We weten dat de Grieken zo'n 2000 jaar geleden de democratie hebben uitgevonden maar dan heeft het geduurd tot de 19e eeuw en vooral tot 1945 eer de triomftocht van deze regeringsvorm pas echt kon beginnen.
Opvallend is nu dat als je nagaat wie de democratie terug actueel maakte dat je dan uitkomt bij de Loge. Zowel de denkers (Locke, Montesqieu) als de doeners (Franse revolutie, Amerikaanse grondwet) behoorden in grote mate tot de Loge.
Dit verrassend inzicht bracht Mark Heirman met veel verve en overtuiging. er schoot niet veel tijd over om ook Opus Dei te belichten, een genootschap dat de de weerstand van de oude Kerk tegen de democratie vertolkt....
We hebben weer veel bijgeleerd!

november 14, 2004

Tanzaniaquiz

de jury..




De 2e uitgave van deze muziekquiz zorgde weer voor een afgeladen Rerum.
Ruim 43 ploegen met zo’n 170 deelnemers vochten zich door een hoop afwisselende muziekvragen. Geïllustreerd met talloze klankfragmenten zocht men naar zangers en groepen via liedjes, intro’s, achterstevoor gedraaide nummers of hilarische vertalingen in b.v. het Chinees.
De sfeer zat er snel in, er werd meegezongen , geklapt of op tafels gebonkt – een opvallend contrast met de klassieke quizvertoningen....
Het ziet er dan ook naar uit dat een mooi bedragje zal overblijven voor de bouw van een middelbare school in Endallah, Tanzania.
Een pluim voor JongKawébé en Chiro Muizen!
de zaal